Milieuvriendelijk en besparend!

Milieuvriendelijk en besparend!

De huidige auto’s hebben de laatste jaren een behoorlijke ontwikkeling gemaakt. Zowel op uiterlijk als techniek. Hoewel de auto vaak niet zo zuinig loopt als de advertenties doen geloven, zijn ze toch een stuk zuiniger geworden. Er worden ook veel meer pk’s uit de hetzelfde motorinhoud gehaald. Aan boord hebben wij als automobilisten een aantal hulpmiddelen erbij gekregen die ons helpen om brandstof te sparen en daarmee ook het milieu.
• Navigatie. Deze zoekt voor ons de beste route uit. De verkeerde route nemen is er niet meer bij.
• Boordcomputer. Hier kunnen we zien wat het actuele brandstofverbruik is.
• Cruise control. Door een gelijkmatige snelheid te rijden loopt de auto zuiniger en is minder vermoeiend voor de bestuurder.
• Toerenteller en eco-meters helpen ons bij het juiste toerental over te schakelen. Meestal ligt dat tussen de 2000 en 2500 toeren.

De motor.
Ook de motor heeft een flinke technische ontwikkeling doorgemaakt. De brandstof-injectie is computer gestuurd. Zodra je het gas los laat en de auto laat uitrollen in de hoogste versnelling is het verbruik 0,0 liter/kilometer. Waar we vroeger leerden om terug te schakelen als we bijvoorbeeld van de snelweg af kwamen, moeten we nu de auto zoveel mogelijk laten uitrollen. De motor uitzetten als je voor een open brug staat, heeft al nut bij langer dan 20 seconden. Vandaar dat je ziet dat veel auto’s een start/stop systeem hebben. Auto’s met carburateur hebben hier minder voordeel en is dat bij een wachttijd van langer dan 1 minuut.

De carrosserie.
Windtunnels en betere fabricage – technieken hebben de auto aërodynamischer gemaakt. Alles wat wij toevoegen aan de auto gebruikt brandstof. Dus fietsendragers, dakkoffers en dergelijke niet onnodig op de auto laten zitten. De meeste mensen weten niet dat zelfs een open raam meer brandstof verbruikt.

Rijstijl.
De leerling die nu voor zijn rijbewijs gaat, leert van het begin af aan milieubewust autorijden. Zo geeft hij doortastend gas en schakelt al zou snel mogelijk naar een volgende versnelling. Veel auto’s kunnen al in de 4e versnelling bij 50 km/uur. Bij verkeerslichten, afritten en dergelijke, laat hij de auto zoveel mogelijk uitrollen.

Tips om nog zuiniger te rijden
Weet dat elk elektrisch hulpmiddel in de auto brandstof gebruikt. Laat de achterruitverwarming niet onnodig aanstaan en gebruik de airco alleen als het nodig is. Natuurlijk staat veiligheid hier bovenaan.

De beste besparing is natuurlijk nog steeds de fiets, maar denk ook eens aan carpoolen.vw-windtunnelecometer