hoe hard mag ik nu

Hoe hard mag ik nu eigenlijk?
Door Paul Hermans ervaren RIS instructeur, rijschool Paul Hermans.

Mag ik me even voorstellen?
Ik ben Paul Hermans en heb een eigen rijschool voor auto en motor in Valkenswaard.
Als ervaren rij-instructeur zie ik dagelijks dat veel mensen moeite hebben om alle veranderingen in de wet te volgen. In de komende edities van De Uitstraling ga ik daarom steeds een artikel schrijven over het verkeer en de wet. Veel leesplezier.

 Minimaliseren van borden langs de weg

Op dit moment worden alle overbodige verkeersborden uit het straatbeeld gehaald. Behalve de bezuiniging die dit oplevert, geeft het ook een rustiger straatbeeld. Als je bijvoorbeeld een stad of dorp binnenkomt, staat daar het blauwe bord met de plaatsnaam in witte letters. Dit bord geeft aan dat je de ‘bebouwde kom’ binnen gaat. In de wet is geregeld dat je binnen de bebouwde kom vijftig kilometer per uur mag en erbuiten tachtig kilometer per uur. Tot nu toe stond er bij het bord ‘bebouwde kom’ ook bijna altijd het bord vijftig kilometer per uur. Dit bord is overbodig omdat het al in de wet is geregeld. ‘Buiten de bebouwde kom’ wordt aangegeven met hetzelfde bord, maar dan met een schuine rode streep erdoor.

bebouwdekom
Of er dan wel of geen huizen staan is niet van belang. Snelheid aangegeven door belijningen op het wegdek. Steeds meer wegen worden voorzien van nieuwe belijningen zodat je aan de belijningen kunt zien wat de maximale snelheid is. Zo heb je buiten de bebouwde kom in een 60-kilometerzone geen middenstreep, maar aan beide zijden een onderbroken kantstreep. Heb je kantstrepen en in het midden een dubbele streep, dan mag je er tachtig kilometer per uur. Is deze dubbele streep in het midden opgevuld met natuurlijk groen of groen geverfd, dan is het honderd kilometer per uur. 

snelweg-streep

Wanneer deze strepen zijn onderbroken mag je inhalen, bij een doorgetrokken streep niet. Borden kunnen uitzonderingen geven op wat je mag inhalen. Bijvoorbeeld alleen tracktoren. Het zal nog wel enige tijd duren, misschien wel jaren, voor alle belijningen zijn aangepast. Houd dus de borden in de gaten! Hoe zit het dan op de snelwegen in Nederland? Eigenlijk heel simpel. Op de snelweg mag je honderddertig kilometer per uur tenzij anders is aangegeven. Snelwegen herken je aan het blauwe bord met het witte viaduct erop. Het kan zijn dat er een onderbord is onder een 120-kilometerbord met tijden erop. Tijdens de uren die vermeld zijn op het onderbord mag je maximaal honderdtwintig kilometer per uur, daarbuiten dus honderddertig kilometer per uur. Ook kunnen er beperkingen zijn als de spitsstroken open zijn, dit wordt dan aangegeven. Bij gesloten spitsstroken is het weer een gewone snelweg en mag je weer honderddertig kilometer per uur.