Het motorrijbewijs.

motor-zwartHet motorrijbewijs.

Nu het in het vroege voorjaar het weer al zo mooi is, krijgen veel mensen de kriebels om naar buiten te gaan. De motoren worden weer gepoetst.
Wellicht is het nu het moment om uw motorrijbewijs te gaan halen. Hoe zit dat nu met dat motorrijbewijs? Er is de laatste tijd veel veranderd op dit gebied. Om te beginnen moet je altijd minimaal 3 examens doen.

Voor corona nieuws, zie pagina “nieuws”.

Het theorie-examen.
Ook al heb je al een autorijbewijs, toch moet je opnieuw je theorie halen. Over het algemeen wordt het zeer positief ervaren om je theorie eens op te frissen

Het Algemene Voertuig-Beheersings – examen (AVB).
Hiervoor moet je 12 bijzondere verrichtingen kennen waarvan je er 7 krijgt op het examen. Van die 7 moeten er uiteindelijk 5 goed zijn. Het examen wordt afgenomen op een afgesloten terrein.

Het Algemene Verkeers-Deelname-examen. (AVD).
Als het examen Algemene Voertuigbeheersing en het theorie examen met goed gevolg zijn doorlopen, mag je op voor het laatste examen. Het examen Algemene Verkeersdeelname. Tijdens dit examen moet je laten zien dat je veilig en verantwoord met de motor op pad kunt.

Wanneer mag nu welk examen doen voor welke motor?
Om te beginnen zijn er nu 3 categorieën Rijbewijzen;
• Rijbewijs A1 is op een125 cc motor
• Rijbewijs A2 is op een lichte motor (maximaal 35 kW)
• Rijbewijs A is op een zware motor (onbeperkt vermogen).

Ben je 18 jaar of ouder, dan mag je alleen op een 125cc. Je moet je theorie, AVB1 en AVD1-examen doen, Vervolgens mag je na 2 jaar overstappen op een lichte motor (na examen AVD2) en na nog eens 2 jaar op een zware motor (Na weer examen AVD-A). Je bent dan 22 en hebt 5 examens gedaan voor je op een zware motor mag. Dat is 1 x theorie, 1 x AVB en 3 x AVD.

Je kunt het voorgaande allemaal overslaan als je 24 jaar of ouder bent. Je mag dan meteen op zwaar afrijden. Dus 3 examens; Theorie, AVB A en AVD A.

Nieuw is, dat je sinds 1 januari 2017 ook in kunt stappen vanaf je 20e verjaardag op een lichte motor (Rijbewijs A2) Dan kun je na 2 jaar over op een zware motor. Moet je wel eerst weer even praktijkexamen AVD A doen.

Vanaf nu mag zelfs op je 21 je zware rijbewijs halen. Mag je 2 jaar op een lichte en daarna mag je zonder examen te doen op een zware motor. Je hoeft dan niet opnieuw examen te doen. de zogenaamde code 80 vervalt dan automatisch.

Nog enkele weetjes;
Je theorie mag je al van tevoren halen en is anderhalf jaar geldig.
Voor dat je 18 bent mag je al beginnen met lessen.

Het is er allemaal niet gemakkelijker en duidelijker op geworden, maar is bedoeld om Europees meer eenheid te krijgen. Als je het motorrijbewijs wilt gaan behalen, is het misschien het eenvoudigst om gewoon een motorrijschool te bellen. De meeste rijscholen kennen een zogenaamde Try-The-Bike. Hier kun je tegen gereduceerd tarief 1 of 2 lessen oefenen, waarna je advies krijgt over het te volgen traject en het benodigde aantal lessen. Maar let op; Motorrijden is verslavend!!