Irritaties in het verkeer

Irritaties in het verkeer.
Wie regelmatig aan het verkeer deel neemt, ontkomt er niet aan. De KLPD heeft tot 2011 elk jaar een top 10 van ergernissen samengesteld. Dat is nu overgenomen door “Het Nationale Automobilisten Onderzoek”.

Top 10 ergernissen en tips in het verkeer 2014:

1. Agressief rijgedrag 47% Op tijd vertrekken is een middel om zelf niet agressief te gaan rijden. Je ergert jezelf dan ook minder aan anderen.
2. Bumperkleven 43% Een vuistregel voor een goede aftsand is de 2 seconde regel. Deze kan je bij elke snelheid toepassen. Het truckje werkt als volgt. Zodra je voorligger met zijn achterkant langs een punt komt tel je “eenentwintig, tweeentwintig” en dan mag je pas met de voorkant van jouw auto bij dat zelfde punt zijn. Dat punt kan van alles zijn. Een hectometerpaaltje, lantaarnpaal af een markering op de weg. Ontdek dat dit nog best een flinke afstand is en hoeveel meer rust dit geeft.
3. Rijden met alcohol / drugs 39% Dat dit van grote invloed is op ieders reactietijd en rijgedrag is wel bekend.
4. Geen richting aangeven 29%. Heel vervelend als je hierdoor onnodig moet wachten. Komt veel voor op rotondes. Hoe geef je nu goed richting aan op een rotonde? Om te beginnen geef je altijd richting aan bij het verlaten van de rotonde. Ga je rechts of links op de rotonde, geef dan vòòr de rotonde de betreffende richting aan . Ga je rechtdoor geef dan vòòr de rotonde geen richting aan, maar wel bij het verlaten dus.
5. Onnodig links rijden 23%. Volgens de wet is de plaats op de weg: rechts. Uitzondering is als je wilt voorsorteren om daarna links af te gaan en dat mag best een tijdje van te voren. Doe wel alvast je knipperlicht aan. Veel mensen denken dat de rechterbaan alleen voor langzaamverkeer is, maar dat is niet zo. In de praktijk zal het langzame verkeer wel op de rechter rijstrook rijden
6. Op het laatst moment ritsen 18% Meestal zien we dat zodra men netjes geritst heeft toch nog iemand door rijdt tot het laatste moment en iedereen dus op de rem moet. Gevolg is dan een hoop ergernis en eventueel file wat ook weer ergernis geeft
7. Te hard rijden binnen de bebouwde kom 17% Op dit moment is er een spotje op televisie. “Kijk wat vaker op je teller en wordt een snelheidsweter”.
8. Files 16% Gelukkig worden we tegenwoordig goed op de hoogte gehouden van de files en kunnen we onze reis of route daar op afstemmen.
9. Zondagsrijders 14% We kennen ze allemaal. Het behoorlijk grijze stelletje in een autootje heerlijk 70 op de snelweg. Op zich kent de wet geen minimumsnelheid op de auto en snelwegen. Wel moet je minimaal 50 op autowegen en 60 op autosnelwegen kunnen en mogen om er op te mogen rijden. Als men te langzaam op de snelweg rijdt en er hinder of gevaar ontstaat kan de politie altijd zich beroepen op artikel 5 van de wegenverkeerswet.
10. Rechts inhalen 11% Er is maar in 4 gevallen toegestaan om rechts in te halen volgens de wet:
• In een file
• Vlak voor of op een rotonde.
• Langs een geblokte wegmarkering
• Als iemand te kennen geeft om links af te slaan.

Tenslotte.Vaak ontstaat ergerlijk gedrag uit onkunde of onwetendheid Tijdens de rijopleiding komen zaken als sociaal rijgedrag, defensief rijden en risicovol gedrag veelvuldig aan de orde. Het is dan ook van belang om voor een goed rijopleiding te kiezen.

file-rijden geblokte-webmarkeering