2toDrive

2toDrive
Door Paul Hermans ervaren RIS instructeur, rijschool Paul Hermans.

November 2011 is 2toDrive gestart het is een experiment van 6 jaar. Al meer dan 50.000 jongeren hebben hier al aan meegedaan. Bij 2toDrive kunnen jongeren van 17 jaar hun rijbewijs halen. Voorwaarde is dat ze tot hun 18e jaar alleen onder begeleiding mogen rijden.
Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders.
Uit een onderzoek van SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat van alle weggebruikers slecht 8% beginnend bestuurder is, maar wel 20% van de ongelukken veroorzaken. In Duitsland is bij een soortgelijk experiment gebleken dat jongeren 30% minder ongevallen veroorzaken en 20% minder overtredingen. Ook andere landen zoals Zweden, Noorwegen, Letland, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben een systeem van begeleid rijden.

logo-2todrive-850x174

Wanneer mag je waar aan beginnen?
  • Vanaf 16 jaar mag je beginnen met je theorie-examen en is dan 1,5 jaar geldig.
  • Vanaf 16,5 jaar mag je starten met de rijlessen en eventueel een tussentijds toets doen.
  • Op je 17 verjaardag mag je het rijexamen B afleggen.
  • Nadat het rijbewijs is gehaald mag je tot 18 jaar alleen rijden onder begeleiding van een coach.
  • • Op je 18e verjaardag mag je dan alleen de weg op.

Bijkomend voordeel is dat je bij dit rijbewijs ook het bromfietsrijbewijs krijgt, dat wil zeggen dat je dan op een bromfiets mag rijden en dat is dan zonder coach.

De begeleider.
Het is niet de bedoeling dat de begeleider rij-instructie geeft. Hij moet adviseren en zijn ervaringen delen in het verkeer. De coach helpt de jongere om vooruit te kijken en situaties in te schatten. De jongere kan ook met vragen bij hem terecht. De coaches melden zich, met behulp van de DigiD inlogcode en het burgerservicenummer van de jongere on-line aan.
De RDW checkt of de coaches aan de voorwaarden voldoen.
Zo moet de coach minimaal 5 jaar zijn bewijs hebben, minimaal 27 jaar oud zijn en uiteraard een schoon verkeersverleden (4 jaar voorafgaand)

De begeleiderspas.
Om mee te kunnen doen aan 2toDrive en je rijbewijs wilt aanvragen heb je een begeleiderspas nodig. Je kunt maximaal 5 coaches kiezen die jou gaan begeleiden tot je 18e verjaardag bijvoorbeeld je ouders.
Het spreekt voor zich dat de coach niet onder invloed van alcohol of drugs mag begeleiden. In dit geval verliest de jongere zijn rijbewijs en moet wachten tot zijn 18e om weer opnieuw examen te doen. Ook als hij besluit om zonder begeleider te gaan rijden verliest hij zijn rijbewijs en krijgt ook nog een boete.

Tot slot.
De resultaten tot nu toe laten zien dat het slagingspercentage hoger ligt bij deelnemers van 2toDrive dan bij 18+ kandidaten. Ook blijkt dat hoe jonger de kandidaat, hoe minder lessen men nodig heeft. Bekend is dat iemand van 23 jaar al 20% meer lessen nodig heeft dan iemand van 18.

De rijschool kan dit hele proces begeleiden en als begeleider zou u kunnen vragen om aan het eind van de opleiding eens 1 of meerdere lessen mee te kunnen gaan om het coachen te ervaren.

Bronvermelding: www.2todrive.nl